top of page
Yazarın fotoğrafıVise Education & Consultancy

Almanya'da Mezuniyetten Sonra Çalışma Rehberi (2024)

Güncelleme tarihi: 25 Eyl

Almanya, uluslararası öğrenciler için sunduğu yüksek kaliteli eğitim, akademik ilerleme fırsatları, finansal istikrar sağlama olanakları ve mükemmel kariyer imkânları nedeniyle cazip bir eğitim destinasyonu haline gelmiştir. Bugün itibarıyla Almanya'da öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 458.210'u aşmış olup, bu ülke eğitim almak için en çok tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır.


Almanya’da eğitim sırasında ve sonrasında çalışma imkânı, uluslararası öğrencilerin bu ülkeye akın etmesinde önemli bir etkendir. Almanya'da yaşam masraflarını tamamen karşılayamayan öğrenciler, öğrenim süresince yarı zamanlı çalışabilme fırsatına sahipken, Almanya'ya ısınanlar mezuniyet sonrası ülkede kalarak iş aramayı tercih edebilmektedir. Fırsatlar büyük, tek gereken sıkı çalışmaktır!


Mezuniyet Sonrası Almanya'da Çalışma: Bilmeniz Gereken Her Şey

AB Öğrencileri İçin Mezuniyet Sonrası Almanya’da Çalışma

AB/AEA üyesi ülkelerden gelen mezunlar, mezun olur olmaz Almanya'da iş aramaya başlayabilir ve çalışma izni almalarına gerek yoktur. AB/AEA üyesi iseniz, Almanya'daki mezunlar gibi aynı çalışma koşullarına ve vergi yükümlülüklerine tabi olursunuz.



Mezuniyet törenindeki öğrenciler


AB Dışı Öğrenciler İçin Mezuniyet Sonrası Almanya’da Çalışma

AB/AEA dışındaki ülkelerden gelen mezunlar, mezuniyet sonrasında oturma izinlerini 18 aya kadar uzatarak Almanya’da çalışma fırsatına sahiptir. Bu 18 ay, son sınavınızı tamamladığınız andan itibaren başlar. Bu nedenle üniversitede okurken, son dönemde iş aramaya başlamak en iyisi olacaktır. Bu süre zarfında, yaşam masraflarınızı karşılayabilmek için alanınızla ilgili olmayan işlerde de çalışabilirsiniz.

Oturma İzni Uzatma Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  • Kimlik ve Pasaport

  • Almanya’daki bir üniversiteden mezun olduğunuzu gösteren belge

  • Mali kaynaklarınızı gösteren kanıt

  • Sağlık sigortası


Bu belgelerle oturma izninizi uzatıp, alanınıza uygun bir iş bulmak için 18 aylık süreyi kullanabilirsiniz.


İş Bulduktan Sonra Ne Yapmalısınız?

Bir iş bulduğunuzda (en az bir yıllık bir sözleşme ile), AB Mavi Kart başvurusu yapabilirsiniz. AB Mavi Kart, Almanya’daki üniversitelerden mezun olan AB dışı ülkelerden gelen uluslararası öğrenciler için ana oturma iznidir.


AB Mavi Kart’a başvurabilmek için en az €45.300 (2024 itibarıyla) brüt yıllık maaş ile bir iş sözleşmesine sahip olmanız gerekmektedir. Diğer mesleklerde, özellikle nitelikli iş gücü açığı olan alanlarda, maaş eşiği daha düşüktür (€41.041,80).


AB Mavi Kart genellikle dört yıllık bir süre için verilir. Ancak, sözleşme süresi daha kısa ise, Mavi Kart o süre artı üç ay geçerli olacaktır. Kartın süresi dolmadan gerekli koşulları sağlarsanız, uzatılabilir.


Mezuniyet Sonrası Almanya’da Kalıcı İkamet (Yerleşim İzni)

AB Mavi Kart sahipleri, Almanya'da 33 ay ikamet ettikten sonra yerleşim iznine başvurabilir. Yerleşim izni, kalıcı oturma izni anlamına gelir ve Almanya'da süresiz olarak yaşamaya ve çalışmaya devam etmenizi sağlar.



2 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page